архив новини

новини

28.11.2011 - "ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА" БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР Коледният благотворителен базар"ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА", вече по традиция се открива в началото на месец декември, седмици преди големият християнски празник Рождество Христово. Тази година началото на това събитие ще бъде на 04.12.2011г./неделя/,след света Литургия в двора на нашия храм "Света Троица". Залаганата от нас цел е да се насърчи добротворството и милосърдието в децата и участвайки с изготвени от тях красиви празнични предмети да зарадват с помощта и подкрепата си своите "малки братя". А всеки наш дом дарил средства купувайки каквото и да е изделие от базара ще придобие вероятно най- прекрасната вещ и ще възвърне лъчезарната усмивка на някое детско личице. За поканен да участва, може да се чувства всеки, който иска да направи добро.
16.10.2011 - Поклонническо пътуване до манастири в Ловчанска епархия На 15 и 16 октомври, с благословението на прот. Георги Славчев, предстоятел на храм "Св. Троица", група ученици от курса по вероучение и православно богослужение към Неделното училище, се отправиха на поклонническо пътуване до някои по-известни манастири в Ловчанска епархия. Те посетиха най-напред Правешкия манастир "Св. Теодор Тирон", а след това Етрополския - "Св. Троица", Чекотинския - "Св.Архангел Михаил" и Врачешкия манастир "Св. Четиридесет мъченици". В неделния ден, по покана на архим. Иоан, игумен на Правешкия манастир, всички взеха молитвено участие в архиерейската св. Литургия, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил. Някои от учениците имаха възможност да вземат участие в богослужението с четене и пеене. Прекрасните места, които бяха посетени, ще оставят хубави спомени у всички, но най-дълго ще се помни топлото гостоприемство и духовната грижа на братята и сестрите в Христа, с които поклонниците бяха посрещнати навсякъде.
17.09.2011 - Откриване на новата учебна 2011/2012 година На 08 октомври (събота) от 17.00 часа с тържествен водосвет в двора на храм "Св. Троица" ще бъде открита новата учебна 2011/2012 година на Неделното училище за деца и възрастни. Първите редовни занятия ще се проведат на 09 октомври (неделя): • Вероучение (деца) - от 10.30 часа с преподавател Албена Димитрова. • Иконопис (деца) - от 11.45 часа с преподавател Кети Георгиева • Курс по вероучение (възрастни) - от 10.45 с преподавател Гинка Жечева • Курс по богослужение (възрастни) - от 11.45 часа с преподавател Гинка Жечева. • Занятията се провеждат в сградата на Енорийския просветен център при храма.
09.08.2011 - Молебен канон на св. Богородица На 09.08.11 (вторник) от 19.00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай ще отслужи вечерня с Молебен канон на св. Богородица в храм "Св. Троица", гр. Пловдив. Последованието ще се извърши пред чудотворната икона "Св. Богородица - Златна ябълка", която ще бъде донесена за поклонение в храма. Нека заедно отправим усърдни молитви към Пресветата Дева - ходатайка и застъпница за целия човешки род пред Божия престол.
26.07.2011 - Св. вмчк Пантелеймон - храмов празник На 26.07.2011 (вторник) от 17.00 часа, по случай патронния празник на параклиса "Св.вмчк Пантелеймон", при храм "Св. Троица" - гр. Пловдив, ще бъде отслужена празнична вечерня. На 27.07.11 (сряда) празничното богослужение ще започне от от 08.00 с утреня и св. Божествена Литургия, след което ще се раздаде празничен корбан. От 17.00 часа в същия ден свещениците при храма ще отслужат общ Маслосвет за здраве и спасение.
05.06.2011 - Завърши учебната година на Неделното училище На 05.06.11 - Неделя на св. отци от Първия вселенски събор, завърши учебната 2010/2011 година на Неделното училище за деца и възрастни при храм „Св. Троица”, гр. Пловдив. По този повод ученици и преподаватели посетиха Араповския манастир край Асеновград и взеха участие в св. Божествена Литургия. След многолетствието и тържествения водосвет йеромонах Киприан раздаде свидетелствата на най-малките. Денят беше особено вълнуващ и изпълни сърцата на всички с радост - от общуването в молитвата и трапезите, от беседите и игрите, в които участие взеха и малки и големи. Всички си пожелаха след края на лятото отново да се съберат заедно, за да продължат заниманията си в любимото Неделно училище.
28.05.2011 - Среща-беседа с йеромонах Висарион (Зографски) На 28.05.2011 г.(събота) от 17.30 ч. в двора на храм „Св. Троица” се проведе среща-беседа с йеромонах Висарион, брат на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф” – Атон. Повод за срещата беше книгата му „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста”, която неотдавна се появи на книжния пазар и предизвика много дискусии в обществото. В самото начало авторът запозна аудиторията с личността на Ванга и Петър Дънов, след което задълбочено и аргументирано обясни, защо трябва да бъдат наричани с истинското им име – „пророци и предтечи на антихриста”. С голямо внимание и търпение йеромонах Висарион отговори на многобройните въпроси на аудиторията. В края на срещата всички бяха зарадвани от възможността да получат автограф от автора и благословение от неговия духовен наставник –– схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографската св. обител.
26.03.2011 - Литературна среща "Благовестието и съвременната българка" На 26.03.11 година (събота) от 18.00 часа в Епархийския салон при храм „Св. Петка”, се състоя литературна среща под надслов - „Благовестието и съвременната българка”, организирана от Енорийския просветен център при храм „Св. Троица”, гр. Пловдив. Гостуваха писателката Теодора Димова (автор на романите „Марма Мариам”, „Майките” и др.) и издателя Иван Николов („Витезда”), които споделиха загрижеността си за духовната неориентираност на съвременния човек и очертаха ролята на съвременната жена в делото на християнското благовестие. Активна позиция към дискутираната тема прояви и аудиторията, сред която присъстваха и духовници от различни енории в града. За доброто настроение на всички допринесе изпълнението на пиано на ученичка от Националното музикално училище „Добрин Петков”, гр. Пловдив.
29.01.2011 - Поетичен рецитал по стихове на архим. Серафим (Алексиев) В навечерието на празника св. Три светители - 29.01.2011 (събота) от 18.00 часа, Енорийският просветен център при храм „Св. Троица” организира поетична вечер, посветена на творчеството на архим. Серафим Алексиев (1912-1993) – богослов и поет. Събитието се състоя в Епархийския салон - храм „Св. Петка” и беше открито от прот. Георги Славчев. След кратко представяне творческата биография на автора, актьорът Стефан Попов прочете някои от най-популярните му стихове. Специален гост на вечерта беше г-н Иван Николов (Православно издателство „Витезда”), който сподели впечатления от личните си срещи с архим. Серафим и го определи като изключителен човек, изряден пастир и богослов. За приятната духовна атмосфера на вечерта допринесе и изпълнението на смесения хор при храм „Св. Троица” с диригент Весела Гелева.
 
гр. Пловдив, ул. Архимандрит Евлогий 1, тел.: 032 692307 e-mail: verouchenie@sveta-troica-plovdiv.com