Брошури

Български царе и Български светци

от: 04.06.2013

Цар Самуил
Свободните български земи управлявал Самуил, заедно с братята си- Давид, Мойсей и Арон.


При тях, в град Средец, се установил и българският патиарх Дамян. За България настъпили страшни години на изпитание.
След смъртта на синовете на цар Петър-Борис и Роман, цар на България станал-Самуил. Той повел драматична борба за оцеляване на държавата срещу новия Византийски император Василий II наречен «Българоубиец», заради заповедта му да бъдат ослепени 14 000 български воини, които пленил. При тази страховита гледка смелият български владетел получил сърдечен удар и починал.

Самуиловият син Гаврил-Радомир управлявал страната по-малко от година. През 1015 г. той бил убит вероломно от братовчед си Иван Владислав по време на лов.

Иван Владислав убил и Самуиловия зет, женен за Косара - Иван Владимир, който бил княз на Зета.
Свети княз Иван Владимир се прославил с нетленните си мощи от които изтичало благоуханно миро и бил канонизиран за светец. Три години по-късно, през 1018 г Цар Иван Владислав намерил смъртта си при обсадата на град Драч. България паднала окончателно под византийска власт за над 150 години.

Това бил краят на Първото Българско Царство. След като покорил България, император Василий II, не запазил статута на българската патриаршия, а я понижил в архиепископия със седалище град Охрид. На мястото на патриарх Давид бил поставен архиепископ Йоан, който също бил българин по народност. След смъртта му неговото място заел византиец. В много селища били поставяни гръцки духовници. Те установили гръцкия език и в църквата, и в училищата. Книжовните центрове в Охрид и Преслав вече не съществували. Запазена като архиепископия, Българската Църква смекчавала тежестите от загубата на държавната независимост на България. Манастирите успели да запазят българската писменост. В тях продължавали да преписват и да създават нови книги, преписвали житията на славянските учители Кирил и Методий, на Свети Иван Рилски. В манастирските килийни училища монасите обучавали децата на роден език. Църквата запазила своя народ и не допуснала да бъде поробен и духовно.

? Кои светци са просияли по българските земи по време на Първото Българско Царство?
! Прочети книгата “ Разкази за българските светии и за светиите свързани с България, част 1 “ написана от Монахиня Валентина Друмева, издадена от манастир ” Св. Вмчк Георги Зограф”, Света Гора, Атон ? Кои манастири били построени по време на Първото Българско Царство?
?Какъв е приносът на Българската Църква за опазване на народното самосъзнание?

Цар Петър II, Цар Асен I, и цар Калоян
През 1186 г. търновските боляри братята Петър, Асен и Калоян вдигнали на въстание българите против византийското робство. След редица битки византийците признали възкръсналата българска държава. За цар на българите бил провъзгласен Петър. В новата столица Търново била учредена Търновската архиепископия.
За български архиепископ бил избран търновският митрополит Василий.
Цар Петър IV отстъпил царската корона на по-малкия си брат- Асен I.
Според Паисиевата история по това време духовен глава на Търново бил Св.Йоан Търновски.

След заговорите, в които били убити Асен и Петър, през 1197 г. на престола се възкачил най-малкият брат Калоян.
За утвърждаване на новосъздаденото царство и за молитвено застъпничество пред Божия престол като покровители на Търново и цяла България били пренесени мощите на много светци:
През 1195 г. цар Асен I, наречен в светото кръщение Йоан, пренесъл мощите на Св.Иван Рилски Чудотворец от Средец в Търново. Той построява на Трапезица църква, където ги полага и благодатно пребивават там до 1469 г./ 274 г. са в Търново/

През 1205 г. цар Калоян пренесъл в Търново мощите на Св.Иларион, епископ Мъгленски, които били положени в църквата «Св.Четиридесет мъченици».
Той приел монашество на 18 г. и по-късно бил ръкоположен за епископ на Мъглен. Много се трудил и претърпял големи скърби за изкореняване на различни ереси, между които и богомилството.
Прославя се като един от търновските покровители. По-късно мощите му били пренесени в Константинопол/ Цариград/.

През 1205 г.цар Калоян пренесъл мощите и на Св.Михаил праведни войн от Потука, които били положени в църквата «Св.Четиридесет мъченици». Той живял в IX в. още като дете се отличавал със святост. Сражавал се храбро като воин с противниците на Христовата вяра.

По време на походите си в Тракия и Македония между 1204 и 1206 г. Цар Калоян пренесъл и мощите на Св.Филотея Търновска (Темнишка), преподобна. Тя живяла в началото на V в. и била родом от гр. Поливот в южна Тракия. Животът й протекъл подвижнически, в уединение, пост и молитва. Названието Темнишка идва от наречената така Богородична църква в Търново, където пребивавали благодатно мощите на Св.Филотея около два века. Чества се на 7 декември.
В Търновгард били мощите и на Св.Царица Теофана (Теофания). Живяла през IX в. Като съпруга на византийския император Лъв IV Мъдри се подвизавала постнически, утешавала скърбящите. Лъв Мъдри почитал съпругата си като светица още приживе, след смъртта й построил храм наречен на “ Всички светии”. Така бил установен този празник в църковния календар.
Мощите на Св.Йоан, епископ Поливотски били пренесени в Търново от цар Калоян след победата му над кръстоносците при Одрин. Поливотският епископ се противопоставил решително на иконоборчеството по времето на Лъв Исаврянин.

Св. великомъченица Кириакия-Неделя


По времето на Асеневци били пренесени в Търново и мощите на Св.Кириакия-Неделя, великомъченица. Тя просияла с мъченически подвиг за Христовата си вяра в гр.Никомидия в Мала Азия на 7 юли 289 г. при гоненията на езическия император Диоклетиан. Света великомъченица Кириакия е родена през III век в Малоазийския град Никомидия. Oт малка родителите й я запознали с истините на Христовото благовестие и тя от рано се посветила на служене на Бога, като водила целомъдрен и благочестив живот. Когато император Диоклетиан отново подхванал гоненията против християните, опитвайки се с мъчения и заплахи да накарат християните да се отричат от Христа и да правят приношения на идолите, пострадали родителите на светата и тя самата.
Затваряли я, мъчили я, горили я, гола я влачили из града, били я с камшици и безпощадно забивали в тялото й нажежени железа. Но поддържана от Божията благодат, мъченицата чудодейно се изправяла всеки път. Застанала във всеоръжието на вярата, тя отговаряла на мъчителите си с думите на апостола: "Когато съм немощна, тогава съм силна" (2Кор. 12:10), и хиляди други мъки да измислите, "за мене животът е Христос, а смъртта - придобивка" (Фил. 1:21). С думи мъчениците учела колебливите да странят от идолите и твърдо да вярват в Разпнатия, а с чудесата и подвизите си им изявили силата на Христа Бога и на християнското благочестие. Накрая я осъдили на посичане с меч. Преди палачът да изпълни наказанието, светата великомъченица с Божието име на уста коленичила и за всеобщо удивление отдала Богу дух. Това станали на 7 юли 289 година.
Св.патриарх Евтимий(† ок. 1402/1405) превел името й от гръцки на български, Кириакия- Неделя и написал житието й. През 1866 г. църковната служба за Света Неделя е преведена от гръцки на църковнославянски и е издадена в Русия.
Много храмове в България са посветени в нейна чест и тя е много почитана от нашия народ.


След дворцов заговор паднал убит и цар Калоян. Български цар станал Борил. Той имал военни неуспехи. Влиянието на богомилите застрашавало законният ред и устоите на държавата. На 11 февруари 1211 г. цар Борил свикал в Търново църковен събор срещу еретиците. Той лично ръководил съда и разпитвал водачите им. На тези, които се покаяли им било простено, а тези, които упорствали в заблудата си, били строго наказани и прогонени от България. Решенията на събора били вписани в Бориловия синодник. Според синодика, българската църква анатемосала / отлъчила/ всички еретици, врачки и разбойници. На българските царе, архиереи и боляри отдала вечна памет.
? Защо цар Борил свикал църковен събор срещу богомилите?

Цар Иван Асен II и патриарх Св.Йоаким I


По времето на царуването на « Великия цар Иван Асен II, синът на стария цар Асен», България се разпростряла на три морета. Тя станала първа сила на Балканите. Възникнали благоприятни предпоставки за възобновяването на патриаршията. На църковен събор в град Лампсак през 1235 г. със застъпничеството на Никейския патриарх и съгласието на източните патриаршии била възстановена независимостта на българската патриаршия. За български патриарх ръкоположили Св.Йоаким I. Той бил българин със знатен произход.
Подвизавал се монашески в Света Гора, после в България-в пещера при Красен-Червен. Отличавал се с аскетичните си подвизи и милосърдие. След победата си в битката при Клокотница на 9 март 1230 г. в деня на Св.40 мъченици от Севастия, Цар Иван Асен II, издигнал в Търново храм посветен на тях. Той щедро дарявал и Атонските манастири, особено българския Зографски манастир.

Света Преподобна Петка Българска

Света Преподобна Петка била по народност българка. Живяла в гр.Епиват през XI в. в заможно семейство. Брат й станал архиерей. След смъртта на родителите си, раздала имуществото си на бедните и заминала за Палестина. След като се поклонила на Гроба Господен и на местата осветени чрез живота на Спасителя, се оттеглила в Йорданската пустиня. Там водела равноангелски живот, търпяла студ и пек. В молитви, пост и бдения живяла дълги години.
Ангел Господен й явил, че Божията воля е да се върне в отечеството си, където ще се раздели с тялото си, и с чистата си душа ще отиде в Царството Небесно. След като била погребана мощите й били намерени по чудесен начин. През 1238 г. цар Иван Асен II наредил Св.мощи да бъдат пренесени в столицата Търново. Царското семейство, с патриарх Василий, и целия български народ тържествено посрещнали всебългарската светица.
От този момент Св.Петка е тачена като покровителка на Търново и цяла България. Многобройни са чудесата, на изцеление и друга благодатна помощ, които е явила светицата след молитва към нея.

Свети Сава, архиепископ Сръбски


Делото на неговия живот е учредяване на самостоятелна Сръбска архиепискипия през 1219 г. Бил в приятелски отношения с цар Иван Асен II. На връщане от светите места, св.Сава гостувал в Търново. Съборен от болест, той починал на 14 януари 1235 г. и бил тържествено погребан в църквата “ Св.Четирдесет мъченици”. Макар мощите му да били измолени от крал Стефан Владислав и пренесени в Сърбия през 1237 г., гробът на светеца бил почитан близо два века. Св.патриарх Йоаким I дал идеята да бъде написано житие на светеца. Възможно е в църквата “ Св.Четирдесет мъченици” да се е пазела частица от мощите на сръбския светец.

Цар Иван Александър

Царуването на цар Иван Александър е наречено Втори Златен Век, заради културният подем в царството. Богоспасяемият Търнов бил културен и книжовен център.
След освобождението от византийското робство (1185 г.) и особено през 13 и 14 век в България отново се създали благоприятни условия за развитие на духовния живот. Отново по волята и с подкрепата на българските царе и на болярите възникнали манастирски обители из най-красивите места на Стара планина, Рила, Витоша, Родопите и особено край старопрестолния Търново и близката му околност.

Повечето от търновските манастири били свързани с ктиторската дейност на Асеновци и техните приемници. Отличават се манастирите: "Великата лавра св. 40 мъченици" "Св. Богородица Пътеводителка" на хълма "Света гора", "Св. Иван Рилски" на Трапезица, "Св. Марко" на брега на р. Янтра, "Св. Богородица Темнишка" срещу Царевец. В Еленския Балкан, на юг от Търново, възникнали Капиновският манастир "Св. Никола", Плаковският "Св. Илия", Мерданският "Св. 40 мъченици" и др. Околностите на София също се осеяли с манастири: Драгалевския "Успение Богородично", Кремиковския "Св. Георги Победоносец", Илиенския "Св. Пророк Илия", Урвичкия "Св. Никола", Кокалянския "Св. Архангел Михаил", Кладнишкия "Св. Никола". По-късно тук се оформила манастирската групировка "Софийска Света гора", наречена още "Мала Света гора", която обединявала четиринадесет манастира начело с Бистришкия "Св. Георги". През този период (13-14 век), който с право се нарича "Втори златен век на българската култура", книжнината, изкуството и културата разцъфтявали предимно в манастирите, чиито права българските владетели потвърждавали със специални грамоти, подпечатани със златен печат. Най-висок духовен ръст манастирите през Втората българска държава достигнали при царуването на Иван-Александър (1331-1371) и неговия приемник Иван Шишман (1371-1393). Пак с подкрепата на Иван-Александър до Търново, е основан манастирът "Св. Троица", наречен по-късно Патриаршески. Неговата слава е свързана изключително с книжовната и просветителската дейност на Евтимий. Преди да стане патриарх, тук той основал Търновската книжовна школа, където се учели и развивали плодовита книжовна дейност видните старобългарски писатели Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Киприан.

В манастира "Св. Троица" Евтимий извършил забележителна езикова реформа за единен старобългарски правопис и заедно с учениците си изправил преводите на богослужебните книги. Тук се създали едни от най-ценните паметници на старобългарската книжнина от епохата на Втората българска държава.
Манастирите край Търново станали “ Училище за целия тогавашен православен свят” . Заедно с българите там се учили и младежи от Русия, Влашко, Сърбия и Молдова. След покоряването на България от турците плодовете на тази богата литературна дейност се пренесла във Влашко, Сърбия и особено в Русия и оказали благотворно влияние върху развитието на литературата в тези страни. От времето на Втората българска държава са и манастирите в Стара планина - Раковишкият, Чипровският "Св. Иван Рилски", Черепишкият "Успение Богородично", Чикотинският "Св. Арахангел Михаил", Карлуковският, Етрополският "Св. Троица", Батошевският. Но българските владетели от това време не само основават нови манастири, те възстановяват и обновяват и старите. Когато Иван-Александър към 1344 г. включва в границите на България областта Бачково, той обновява Бачковския манастир "Успение Богородично" и богато го дарява. Образът на този български владетел е изрисуван в манастирската костница редом с образите на първите ктитори на манастира - Григорий Бакуриани и брат му Апасий. Обновен е и Рилският манастир, когато в 1335 г. в именията му са настанява протосеваст Хрельо, владетелят на Струмишката област. По същото време (1354) деспот Деян, владетелят на Велбъждското (Кюстендилско) княжество основава или обновява Земенския манастир "Св. Йоан Богослов". По заповед на цар Иван Александър в столицата Търново, били свикани два църковни събора (1350- и 1359/1360) на които били осъдени ересите на богомили, адамити, жидовстващите и варлаамитството. Патриарх Теодосий II взел дейно участие в тези събори.

Свети преподобни Теодосий Търновски

Произхождал от знатен болярски търновски род. Бил родственик на цар Иван Александър. Приел монашество много млад и се установил в манастира на Св.Григорий Синаит в местността Парория в Странджа планина и усвоил безмълвната молитва за целия свят. По –късно той се завърнал в Търново. С благоволението и подкрепата на Иван-Александър основал Килифаревския манастир "Рождество Богородично", където скоро се създала прочутата Килифаревска книжовна школа. В нея получили образованието си бележити български книжовници и просветни дейци на епохата, като Евтимий, Киприан, Дионисий и други. Св.Теодосий се борил против ересите, които заблуждавали невежите хора. Оставил пример на висок отшелнически живот.

Свети Киприан,
Митрополит Киевски и МосковскиЕ роден в Търново в болярския род на Цамблаковци. Бил сродник на патриарх Евтимий и ученик на Св.Теодосий Търновски в Килифаревския манастир. Той светителствал в Русия, където допринесъл много за единството и благочестието на православния руски народ и за неговата просвета. От България взел със себе си ценна славянска книжнина, с която обогатил Руската църква. Той превеждал книги, творял, работил за чистотата на богослужебния език и пишел жития на руски светии. Блестял с високия си духовен живот. Киевският Митрополит Киприан се усамотявал в молитва не само за руския, но и за българския народ. Починал през 1406 г. След 66 г.мощите му са намерени нетленни. Канонизиран е от Руската православна църква.

Свети Евтимий Патриарх ТърновскиЕ роден в Търново около 1325-1330 г. в знатния болярски род на Цамблаковци. Получил образованието си в търновските манастири, които по онова време са значими книжовни средища. Духовен син е на св. Теодосий Търновски. Патриарх Евтимий развил богата книжовна дейност. Превел Василиевата, Златоустовата, Преждеосвещената литургия и литургиите на ап. Яков и ап. Петър, написва житията на св. Иван Рилски, Иларион Мъгленски, Петка Търновска, Филотея Търновска и похвални слова за Св.Неделя, Св.Константин и Елена и др. Той пазел ревниво православното наследство от еретически посегателства, държал твърде много за здравината на семейството, от което зависи издръжливостта на държавата.

Свети Патриарх Евтимий бил светилник за народа си. Той бил истински добър пастир, който не бяга, когато види врага, и не оставя стадото си на вълците, а полага душата си за своите духовни чеда. След превземането на Търново от османските орди, патриарх Евтимий бил изпратен на заточение в Бачковския манастир. Раздялата на Архипастиря с народа е описана така: “ Той излизаше из града като втори Йеремия, при което самите камъни на града плачеха със сълзи!”

Всеки желаел да се доближи до великия заточеник: едни целували ръцете му, други нозете му, трети полите му; някои късали тревата на стъпките му за благословение и спомен. Някой плачевно се провикнал: “ На кого ни оставяш, добрий пастирю?” А той- и сам просълзен-отговорил:


“ На Светата Троица ви оставям– и сега, и навеки!”

Григорий Цамблак Митрополит КиевскиРоден в Търново, ученик на св. патриарх Евтимий Търновски. Получил прекрасно образование в Цариград, през 1390 г. приел монашество и се подвизавал на Св. Гора Атон. През 1415 г. бил ръкоположен за митрополит на отделилата се от Москва Молдовска църква; на следващата година ръкоположен за първи Киевски и Литовски митрополит. Бил за кратко време игумен на Дечанския манастир в Сърбия, а от 1430 г. се преселил в Молдавия, където изиграл изключително важна роля за разпространението на румънската азбука и за укрепване на авторитета на славянските богослужебни книги. Автор на множество проповеди, жития и похвални слова, които с векове били преписвани в целия православен свят - от Москва до Охрид и Цариград, поради което от тях са запазени много образци и преписи.
Още от XV в. негови проповеди били включвани в сборници с църковни поучения редом с проповедите на св. Йоан Златоуст и други свети отци, в т.ч. в "Четьи-Минеи" от митр. Макарий. За да предпази православните от заблудите и нововъведенията на Римската църква, митр. Григорий Цамблак изброява в своя статия за "немската вяра" 35 точки, в които тя се отличава от православната вяра.
След падането на Търново под турска власт на 17 юли 1393 г. Търновската патриаршия била подчинена на Цариградската патриаршия.

Княгиня Кера Тамара


„Цар Мурад Мари думаше:
- Маро льо бяла българко,
ела ми млада пристани,…”Слънцето бавно, насила показа скръбен лик иззад зъберите на Момина крепост. Близна огнено кръста на Патриаршията и надникна зад стените на Царевец. В твърдината беше мъртвило. Не звъняха камбаните за утринна, не се чуваше обичайната глъч. Като сенки се мяркаха забързани люде, шепнешком разменяха слова. Дори птички не пееха по клоните на дърветата. Престолнината се събуждаше след най-тъмна и тежка нощ. Снощи камбаните пак мълчаха, свещи не горяха в църквите за вечерня, Търново не запали светлините си.
Печал и мъка цареше навред.
На главната порта стражите спуснаха моста. Със скърцане и вопли веригите го наместиха върху сечената скала. Пред Царевец се беше проточил керван от тежко натоварени коне и мулета покрити с лакти червено кадифе. Стражи в тежки доспехи обикаляха и проверяваха за последно самарите, изниско говореха с мулетарите и конярите. Народ, народ се беше събрал наоколо. Мъжете гледаха в земята, жените тихо хлипаха, а децата учудени не знаеха какво става.
През множеството мина тиха въздишка, хората се размърдаха. Откъм двореца се зададе царския кортеж.
Беше лето 1378-мо. Търново изпращаше своята княгиня. Кера Тамара отиваше курбан заради българския род. Седем години чака Мурад отговора на Иван Шишмана. Беше поискал сестра му за харема си. Княгинята е красавица, умна и учена, малко бяха като нея княгини в югоизтока-да четат и пишат на всички богоизбрани езици и да тълкуват светите книги.Най-после болярите бяха настояли, а църквата замълчала и царят даде сестра си на Мурада с договореност - той да върне земите български отвъд Хемуса, а Кера Тамара да остане с вярата си. Напред яздеха войните, които тръгваха с нея. Зад тях идеше свитата на княгинята и ето: назад, на черна кобила яздеше самата княгиня.

Тълпата се раздвижи, мъжете стиснаха юмруци и вдигнаха глави натам, жените заизвиваха като на умряло, децата запищяха. Народът пристъпи крачка напред към своята любимка. Стражите избързаха и застанаха пред кервана. Стотникът се вдигна на стремената, хвърли поглед назад, даде знак и керванът бавно тръгна. Заподреждаха се животни и керванджии, и поеха към Устито, към прохода и Хемуса, на юг.
Княгинята яздеше бавно, обръщаше поглед наляво и надясно към хората, усмихваше се. Не искаше да я запомнят тъжна, искаше да им остави вяра, че не всичко е изгубено, че има надежда за Търново и България, че тя не отива напразно в чуждия двор при друговереца. Жените протягаха ръце да докоснат дрехата й, подаваха й децата си да ги погали, мъжете тайно изтриваха с юмрук предателска сълза. Мълчалите цяла нощ камбани забиха лудо, изпращайки своята княгиня, своята красавица, своята жертва за вярата. Народът се люшна и тълпата пое след нея, обичаната и жертваната. Множеството ставаше все по-голямо. Задаваха се тълпи от мъже и жени откъм Трапезица и Асенова махала, черни монашески редици идеха откъм „Великата лавра”,откъм манастирите и храмовете на Света гора, народ се нижеше от вратите на Момина крепост. Столицата опустяваше, всички искаха да изпратят Кера Тамара.
Тя все така се усмихваше и бавно яздеше сред напиращите отвред, любовта на хората щеше да я топли в далечните земи, в чуждия двор. Дълбоко наранена беше княгинята от Мурадовото предложение. Дълго Шишман бави отговора си, лично се срещна с Мурада, виждаше, че това е унижение, но друг изход не намери. Накрая даде сестра си в името на отечеството и православието. Съгледвачи твърдяха, че сам Мурад бил пленен от начетеността и красотата на българката, голям почитател на женската хубост бил той и не само политическата изгода го накарала да направи предложението.

Заради хубавата българка си струвало да остави земята й свободна, за да краси тя двора му.
Слънцето се издигаше все по-нагоре, изпепеляваше синьото на небето, керванът се виеше като змия по калдъръмения път и слизаше към Устито. Търново оставаше все по-назад.От близкото село бяха излезли още хора, всички бързаха, искаха да зърнат за последно княгинята, да я изпратят в дългия й път.
Кера Тамара дръпна юздите на коня и се обърна. Стотникът даде знак с ръка и множеството затихна. Дошъл беше моментът. Тук княгинята и кортежът й, керванът й, тръгваха сами, на юг. Тук беше мястото на раздялата с изпращачите. За последно хвърли поглед назад, за последно вдигна ръка за сбогом. Столнината, хората от крепостта оставаха завинаги назад, в миналото. Оттук щяха да живеят само в спомените й, щяха да топлят далечните й нощи, щяха да й напомнят за българско, за Търново, за двореца.
Дълго над Устето се носеше „Многая лета”, благословии и църковни песнопения,дълго махаха хората на княгинята, дълго гледаха след кервана, докато и сетния войник се изгуби в далечината на прохода.


Десет години подари на своя народ Кера Тамара, сестрата на цар Иван Шишман, българската княгиня. Станала любима жена на султан Мурад, за една година се научила да чете и пише на турски. Това дало повод на султана да наруши каноните в империята и да разреши на жена си да присъства на събранията в улема. Въпреки обичта на султана, тя остава вярна на рода и религията си. Хрониките говорят, че жертвата на Кера Тамара не била напразна. В резултат на нейното застъпничество султан Мурад върнал на цар Иван Шишман територии на юг от Стара планина, завладяни през 1371 г. Османският натиск отслабнал за известно време и се възобновил едва след смъртта й в началото на 80-те години. За фаворизацията й в султанския харем говорят и други сведения. След завладяването на Странджа през втората половина на века черноморската крепост Ахтопол заедно със 17 други селища, била поставена под специален статут и освободена от данъци. Тази привилегия продължила до Освобождението, а областта носи и сега името Хасекия /от „хасеки”, т. е „любимата жена на султана”/.
Гробът на Кера Тамара в Бурса е запазен и до днес във фамилната гробница на Османовци редом до този на султан Мурад I и посетителите го знаят като мястото на "българската царица Марийче". Според волята на Кера Тамара гробницата ѝ е оставена непокрита, а върху гроба ѝ се сеел ечемик.
Исторически безспорна истина е, че Кера Тамара е била високо ценена в султанския двор. Тя е имала огромно влияние върху политиката на Мурад I. Турците и до днес отлично поддържат гроба й, което доказва колко са я уважавали. Точно същото признание Тамара заслужава и от България и обществеността на някогашната българска столица.
Мястото, на което жителите на старата столица за последно си взели сбогом със своята княгиня и до днес носи името Марно поле. Там сега е централния търновски парк, намира се зад Военния клуб близо до паметника на Майка България и Община Велико Търново.

Свети 110 търновски мъченици


Столицата Търновград е мощен фактор в културните процеси в България и в православна Европа. Превратностите на историята са пощадили нищожна част от произведенията на архитектурата и изкуството, създадени от тогавашните столични творци. И днес обаче типичните за столичните школи паметници на живописта (скалните църкви при Иваново, Русенско, Боянската църква край София, фрагментите от стенописи от самото Търново), иконописта, малката пластика, художествената миниатюра (т.нар. Лондонско евангелие, българският превод на Манасиевата хроника), църковното и светското строителство (например църквата "Св. Четиридесет мъченици", царският дворец и др.) впечатляват с вложената в тях творческа мисъл и яркия талант на своите създатели.
Търновската книжовна школа, особено във времето на големия писател, реформатор и духовен водач св. Патриарх Евтимий (1371-1394) оказва мощно цивилизационно влияние върху православния свят, особено върху раждащата се нова велика сила – Московска Русия.
В края на ХІV – началото на ХV в. редица духовни водачи, глави на църквите в Русия, Литва, Молдова, Влахия, Сърбия са българи, свързани със столицата Търново или с търновските духовни и културни традиции. Св.св. Митрополит Киприан Московски (в Русия), патриарх Ефрем (в Сърбия), Никодим Тисмански (във Влахия) са тачени като национални светци от тези народи. Побегналият от османското завоевание търновски духовник и писател Григорий Цамблак има уникалното качество да бъде представител на няколко национални литератури от онази епоха – българската, сръбската, молдовската, руската и византийската.


Османското завоевание (17 юли 1393 г.) нанася тежък удар на града и неговите водещи социални сили. Още през 1394 г. завоевателите унищожават цвета на столичната аристокрация и гражданство – Светите 110 търновски мъченици, канонизирани от св. патриарх Евтимий. Голяма част от жителите на столицата са насилствено преселени в далечни земи, а духовният им водач св. Евтимий е заточен, след което Търновската патриаршия е ликвидирана. Големите имена на търновската творческа интелигенция поемат пътя на изгнанието...
В епохата на османското владичество Търново е принизен до обикновен провинциален град. В църковен план този доскорошен патриаршески град става център на една от най-големите и престижни митрополии на Вселенската Патриаршия. Неслучайно четирима търновски митрополити заемат патриаршеския трон. След като Търново било завладяно на 17 юли 1393 г. от турския султан Баязид, за началник на старата столица бил назначен турски воевода. А бъдещите мъченици били боляри, най-изтъкнатите и най-знатните боляри от цялата столица.
Новият управител ги повикал в двореца под предлог, че желае да обсъди с тях някакви важни въпроси за управлението на града. Когато те се явили пред новия управител, но не в самия дворец на Царевец, а в манастира Св.св. Петър и Павел. Там болярите били агитирани да приемат исляма.
Те естествено отказали категорично и тогава били изклани в самия храм. Телата им хвърлени в двора да служат за храна на птиците и животните.
Тогава последният български патриарх Св. Евтимий Търновски се изправил гордо и смело срещу поробителите и искал обяснение за тяхното деяние. Турски воин вдигнал ръка да убие патриарх Евтимий и тогава станало чудо – ръката му се вцепенила. Поробителите много се уплашили и не посегнали втори път на живота му.
Няколко дни по-късно го отвели от Търново и го заточили в Бачковския манастир, където той срещнал своята естествена смърт и където и днес се намират тленните му останки.
Костите на Св. 110 търновски мъченици – боляри бяха намерени при разкопки в манастирския комплекс. Беше изработен специален мраморен саркофаг, в който грижливо ги наредиха. Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна панихида и те бяха погребани в църквата Св.св. Петър и Павел (в Асеновата махала) през месец март 2010 г.

В "ПОХВАЛНОТО СЛОВО НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ" ОТ ГРИГОРИЙ ЦАМБЛАК СЕ СПОМЕНАВА ЗА ТРИ ГРУПИ БОЛЯРИ - ИМЕНИТИ, ДОБРОДЕТЕЛНИ И БЛАГОРОДНИ, ПОКАНЕНИ НА СЪБОР ОТ БАЯЗИД И ДО КРАК ИЗКЛАНИ В ЕДНА ОТ ТЪРНОВСКИТЕ ЦЪРКВИ. ЧЕТИРИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ЦЪРКВИ, В КОИТО Е ИЗВЪРШЕНО ИЗТРЕБВАНЕТО НА ТЪРНОВСКИЯ ЕЛИТ. ТОВА СА: ПАТРИАРШИЯТА НА ЦАРЕВЕЦ, "СВ.СВ. ПЕТЪР И ПАВЕЛ", "СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ" И "СВ. ИВАН РИЛСКИ" НА ТРАПЕЗИЦА. ОСТАВА АРХЕОЛОЗИТЕ ДА НАМЕРЯТ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА.
ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ Е ЕДИНСТВЕННИЯТ ВЪЗМОЖЕН ДЪРЖАВНИК ДОПИСАЛ ИМЕНАТА НА МЪЧЕНИЦИТЕ В БОРИЛОВИЯ СИНОДИК, ЗАЩОТО БОЛЯРИТЕ СА ИЗБИТИ ПРИ РАЗСИПАНА ДЪРЖАВА, А ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ Е БИЛ ВСЕ ОЩЕ ЖИВ И ОСТАВА БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ ДО КРАЯ НА ЗЕМНИЯ СИ ПЪТ. ТОЙ ЛИЧНО, ИЛИ НЕГОВИТЕ УЧЕНИЦИ И СЛЕДОВНИЦИ СА ДОПИСАЛИ СИНОДИКА С ИМЕНАТА НА БОЛЯРИТЕ.
ИМЕНАТА НА 21 ОТ 110 ТЪРНОВСКИ БОЛЯРИ ПОГИНАЛИ И ДАЛИ ЖИВОТА СИ БУКВАЛНО НА КЛАДАТА ПРЕД ОЛТАРА НА ОТЕЧЕСТВОТО, КОЕТО НЕ МОГЛИ ДА ЗАЩИТЯТ ОТ ПОРОБИТЕЛЯ СА:

".....СЕМИР, ЙОНЧО, ДОБРОМИР, ИВАНИШ И ВСИЧКИ,КОИТО СЕ БИХА С БЕЗБОЖНИТЕ ТУРЦИ И КРЪВТА СИ ПРОЛЯХА ЗА ПРАВОСЛАВНАТА ХРИСТИЯНСКА ВЯРА,... И АРЦА, ТРОШАН, РАТЕН, КАРАЧ И БРАТ МУ, ПОТЪРЦА, ХАНКО, СТАНЮ, МИХАИЛ, БОГДАН, ШИШМАН, БАТУЛ, РАДОСЛАВ, ВОЙСИЛ, КОНСТАНТИН, ГОДЕСЛАВ, ЧЕРНОГЛАВ..."

Прикачен файл:

Прикачен файл:

 
гр. Пловдив, ул. Архимандрит Евлогий 1, тел.: 032 692307 e-mail: verouchenie@sveta-troica-plovdiv.com