Брошури

БРОШУРА № 3 - Въпроси за изповед

от: 10.06.2013

Въпроси за изповед
(в помощ на изповядващия се православен християнин)

Условия за спасителна и богоугодна изповед

Целта на изповедта е човек да се очисти от греховете си, волни и неволни, съзнателни и несъзнателни и отново да се примири с Бога.

Затова трябва:

1. Твърдо да вярваш, че Бог невидимо присъства при твоята изповед, че пред Неговите очи са открити всички твои най-скрити мисли и чувства, и поради това искрено да се изповядаш.
2. Да не се съмняваш, че колкото и тежки и многобройни да са твоите грехове, когато се разкайваш за тях и ги изповядваш, Бог ти прощава, защото човешките грехове са малка песъчинка в сравнение с морето на Божията милост.
3. Да осъждаш и изобличаваш себе си, а не другите- колкото повече и по-строго осъждаш себе си, толкова по-малко ще те съди и Бог! Не е нужно да споменаваш имена на други хора при изповедта си.
4. Да не се срамуваш да назовеш точно греховете си, който е победил този лъжлив срам, той е победил дявола! 5. Да си простил от сърце всичко на всички, ако не простиш на другите хора техните прегрешения спрямо теб и Господ няма да прости твоите грехове!
6. Православните християни не бива да пристъпват към Св.Причастие без да са се покаяли и изповядали .

Въпроси при изповед на православни християни.

1. Имало ли е време, когато не си вярвал в Бога и си отричал неговото съществуване?

2. Вярваш ли във всичко, което учи Светата Православна църква? Вярваш ли,че Бог промисля и се грижи за целия свят, че нищо в света не става без Неговата воля. Вярваш ли в късмет, карма, зодии, гадания, прераждане - това е гнусно пред Бога.

3. Съмнявал ли си се във възкресението или, че починалите хора са живи, имайки жива душа? Обръщал ли си се с лъжлива надежда към гледачки, баячки, врачки, ясновидки, екстрасенси, магове, парапсихолози, целители, астролози, хипнотизатори, нумеролози, сектанти, прорицатели, дъновисти, панивритмии, леене на восък, зареждане с енергия, викане на духове, йога, медитация, рейки, кодиране, биополета, бяла магия и други такива, за да узнаеш чрез тях бъдещето, или за да получиш облекчение от болест, или други житейски несгоди?Всичко това е нарушение на Първата Божия заповед: ” Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене! „ Приемаш ли Светите Тайнства на Православната вяра? Присъстваш ли на Божествената служба в неделните и празнични дни? Господ е дал заповед: „Шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмият ден е ден на Господа, Твоя Бог.” Изпълнявайки Божията заповед, в неделните и празнични дни православните християни трябва да бъдат на Божествената служба в храма.

4. Почиташ ли Божията Майка и всички светии? Вярваш ли, че Пресвета Богородица е заченала безсеменно и свръхестествено Божия Син?

5. Почиташ ли светия кръст и светите икони?

6. Носиш ли осветено кръстче на врата си? Прекръстваш ли се правилно с трите пръста на дясната ръка? Причастявал ли си се без изповед и покаяние?

7. Посещавал ли си сектантски сбирки, дъновисти? Молил ли си се с неправославни?

8. Изговарял ли си напразно името на Бога?

9. Заклевал ли си се с Божието име?

10. Ходиш ли всеки неделен ден и на празник на църковно богослужение в Православния храм?
11. Почиташ ли родителите си, карал ли си се с тях? Помирил ли си се ? Ако са починали записваш ли имената им за упокой в църквата и молиш ли се за тях? Записваш ли имената на живи и починали роднини за споменаване всеки неделен и празничен ден? Записваш ли панихиди за спасението им? На задушница и на помените е добре да се раздаде за споменаване на починалите не толкова храна и дрехи, колкото нещо духовно – молитвеници, за да се молят за починалите, Псалтири или други православни книги. В храма може да се дари брашно за просфорите, червено вино, олио или зехтин за кандилата, плат за свещенически одежди, църковна утвар и съсъди, средства за ремонт, кърпи и т.н. според възможностите. Възпитаваш ли децата си в Православната вяра, учат ли вероучение в училище? Четеш ли им Библията и други православни книги? Ходят ли на Неделно църковно училище? На Страшния Христов Съд ще отговаряш, за това как си се погрижил за спасението на душите им? Дразниш ли децата си ? Обичаш ли ги еднакво?

12. Блудствал ли си / имал ли си връзки преди брака/? Ръкоблудствал ли си? Венчан ли си? Прелюбодействал ли си/връзки извън брака/, гледал ли си порно филми, списания, книги? Обличаш ли се с разголени дрехи, за да съблазняваш? Извършил ли си противоестествени грехове-мъжеложство, содомия?

13. Чревоугодие и лакомия- преяждаш ли, напиваш ли се? Постиш ли през четирите годишни поста-Великденски, Петров, Богородичен и Рождественски? И всяка сряда и петък? Пушиш ли, употребяваш ли наркотици?

14. Сребролюбие-бил ли си скъперник, алчен, користолюбив, имаш ли превързаност към пари, вещи? Поставяш ли си за цел придобиването на пари, къщи, коли, изобилие на материални блага? Крал ли си? Отнемал ли си насилствено или с хитрост, измама в търговията като невярно теглене? Занимавал ли си се с подкупи , хазартни игри, вземал ли си назаем без да го върнеш? Даваш ли милостиня според силите си? Помагаш ли с дарения или с труд в енорийския си храм?

15. Завист-завиждал ли си на по-заможните от теб за къщи, коли, власт? Завиждал ли си на други хора за талантите, възможностите им, за успехите им, за външността им? Пакостил ли си от завист на съседи или други хора? Желал ли си някому зло, болест, смърт или да загуби онова, за което му завиждаш? Бил ли си във вражда и непримиримост с твои близки или съседи? Ако не им простиш и Бог няма да прости твоите грехове! Пожелавал ли си нещо чуждо? Вярваш ли, че Бог се грижи за нас и трябва да възлагаме надеждата си на Неговата воля и Промисъл-нека Той реши какво да притежаваме. Нека по честен път да се трудим !

16. Гордост-гордееш ли се със знатния си род, с високото си обществено положение, с таланта си, с парите си, с телесната си сила и красота, с накити? Хвалиш ли се? Самоизтъкваш ли се? Превъзнасяш ли се над другите? Налагаш ли непременно твоето мнение? Властолюбив и слаболюбив ли си? Желал ли си първенство, отличия и земни награди? Търсиш ли човешки почести и слава? Бил ли си дързък и нахален към другите? Презирал ли си, унижавал ли си, подигравал ли си се? Присмивал ли си се на недостатъците на някого? Обичаш ли да те хвалят и дразниш ли се, когато те критикуват? Егоист ли си, желаеш ли да изпъкваш пред другите с остороумие, модни дрехи, украшения, грим? Имал ли си греховни грижи за красотата на тялото и лицето? Бог, нашият Създател, премъдро устройва целия състав на тялото и душата на всеки човек, а също и образа на лицето на всеки. Със своите суетни грижи за промяната на външния си вид човек сякаш обвинява Твореца, че не го е направил достатъчно красив, а това е богохулство. Имаш ли високо самочувствие за себе си? Знаеш ли какво е смирение? Считал ли си се за безгрешен и добър, за достатъчно праведен и благочестив? Самооправдавал ли си се? Изпълняваш ли, което духовникът на изповед ти е казал да направиш? Предпочитал ли си да угаждаш повече на хората, отколкото на Бога? Имал ли си хулни и непристойни мисли за Божията святост и въобще за свещени предмети? Тук се отнасят и вицовете, които окарикатуряват Църквата и свещенослужителите. Хулил ли си Бога? Отнасял ли си се пренебрежително към нарушаването на каноните на Православната Църква, като към нещо, което не те задължава? Влагал ли си свои разсъждения при тълкуването на Свещеното Писание, в разрез с църковното, светоотеческото тълкувание?

17. Гняв-раздразнителен ли си? Приемаш ли и задържаш ли гневни мисли, чувства и настроения? Гледал ли си с гневен поглед? Произнасял ли си гневни думи, ругаеш ли? Бориш ли се с гнева си или напротив той те кара да се чувстваш по-силен? Обиждаш ли ? Мразил ли си някого? Изпитваш ли радост от страданието и нещастието на твоите врагове-злорадство? Нанасял ли си побой? Изнудвал ли си? Дразниш ли ближния си? Бил ли си злопаметен и непримирим? Отмъщавал ли си? Бог няма да приеме нашите дарове, докато не се примирим с противника си. Давал ли си съвети, подстрекаващи към зли, греховни дела? Правиш ли раздор или интриги между хората? Злословил ли си ? Бил ли си неуслужлив, неотстъпчив, немилосърден? Отвращаваш ли се от болните и нещастните? Ако не бъде укротен, гневът често дава като плод убийството.

18. Убийство-правила ли си аборт, което е жестоко детеубийство.!?! Шестата Божи заповед е категорична: „ Не убивай!” Подстрекавал ли си, принуждавал ли си жена да извърши това? От момента на зачатието, човек е жива душа, макар да е с неоформено тяло. Затова Христовата Църква винаги е определяла аборта като предумишлено убийство, по-тежко от обикновеното убийство, тъй като на нероденото дете се отнема възможността да се роди духовно-чрез Светото Кръщение. Детеубийството на нероденото дете е гнусен грях пред Бога! Често Бог наказва с болести или смърт, неудачи и развод, родителите и другите деца родени преди или които ще се родят след това дете. Убивал ли си на война или в мирно време? Мислил ли си за самоубийство? Самоубийството е страшен грях, защото само той не може да се лекува с покаяние, понеже покаянието е възможно само в настоящия-земния живот. Затова и Църквата не извършва опело, нито други заупокойни молитви за волни самоубийци, нито дори ги споменава на Света Литургия. Не си ли излагал живота си умишлено на опасност, за да се покажеш смел? Самоубийство е и всяко увреждане безхабарие за здравето-тютюнопушене, наркомания, алкохолизъм и др. Бил ли си малодушен, отчаян? Допуснал ли си някой да умре от глад или отчаяние? Съблазнил ли си някого с грях, което е духовно убийство? Убивал ли си и мъчил ли си животни? Още със сътворението на света Бог е поверил животните на нашите грижи. В Словото Божие е казано « Праведният се грижи и за живота на добитъка си, а сърцето на нечестивците е жестоко» Притч.12:10. Който безмилостно бие домашните си животни, върши грях. Защото добитъкът не е създаден от Бога да го бием, а да си служим с него, като го храним и гледаме добре. Премъдрият син Сирахов казва: « Имаш ли добитък, нагледвай го». т.е. грижи се за него, осигури му подслон и храна, за да не мръзне и гладува. Светите отшелници са привличали около себе си дивите зверове с кротостта си. Който проявява жестокост към животните, увеличава мъките в света и погубва душата си. Добрият човек се познава по това, че и към хората и към животните е милостив.
Многобройни са случаите, когато след жестокосърдечно отношение към животно, Божието справедливо наказание е застигало рано или късно мъчителя му. « Съдът ще бъде безмилостен за оногова, който не е показал милост» Иак.2:13 .Духовно нехайство и леност-охладняване и равнодушие на душата към делото на нейното вечно спасение. Не си ли нехаен към душеспасението? Четеш ли Светото Евангелие, Псалтира, сутрешните и вечерните молитви от православния молитвеник ? Поставяш ли спасението на душата си по-горе от всички други цели, желания, стремежи? Или го смяташ за нещо второстепенно? Бог ни е дал живота именно затова- да Му служим, живеейки по Неговите свети заповеди и да се усъвършенстваме духовно в добродетелите. По тази причина загубата на време в празни развлечения, сериали и всякакви суетни грижи се счита за грях.Съгрешаваш ли с шеги, насмешки, смехотворство, многословие и празнословие? Имаш ли пристрастие към гледането на телевизия, интернет-това изяжда много от времето на човека и го потапя в свят на разврат, насилие, като действа на съзнанието, особено на децата. Позволяваш ли си неумесни забавления през Великия пост-време изключително посветено на въздържание и покаяние-посещавайки кино, дискотеки, партита и др. Молиш ли се редовно? Даваш ли редовно своята лепта за поддържане на Св.храмове? Стараеш ли се да научиш това, което ти е необходимо, за да се бориш с греха? Извършвал ли си небрежно служебните си задължения? Излежаваш ли се в леглото, когато силите ти са вече възстановени в неделен ден вместо да отидеш на Църква? Пропускал ли си да извършеш добро дело, поради леност? Пропускал ли си в Неделя и на празник да отдеш на Църква, за да можеш да спиш повече, да гледаш някое телевизионно предаване или просто, защото те мързи да отидеш до храма и да стоиш на богослужението? Укоряваш ли се и скърбиш ли за своите грехове? Или се оправдаваш за тях? Скривал ли си грехове от изповедника? Обсъждаш ли с трето лице как е протекла изповедта, какво ти е казал изповедникът? Търсиш ли недостатъци в свещениците и другите хора? Благодариш ли на Бога за всичките Му благодеяния, милости и щедрости към теб? Записваш ли благодарствени служби в Църквата? Бог е Всеподателят на всяко благо.

19. Лъгал ли си? Лукавствал ли си? Лицемерил ли си? Преструваш ли се, че имаш добро чувство към някого, а ти не го обичаш? Хитрувал ли си на дребно-напр.да пътуваш без билет в автобуса? Оправдавал ли си се пред съвестта си ,че лъжата ти е “благородна” или с това ,че всички лъжат? ”Първият лъжец и баща на лъжата е дяволът! А Господ е истина” Заклевал ли си се лъжливо? Нарушавал ли си клетвата? Доносничил ли си? Клеветил ли си? Лъжесвидетелствал ли си? Посявал ли си свади и раздори между хората? Подслушваш ли чужди разговри? Клюкарствал ли си? Обсъждал ли си? Злорадствал ли си? Издавал ли си чужди тайни? Всичко това е грях спрямо заповедта да обичаме ближния като себе си.
Препоръчителна литература:
• „Забравеното лекарство ” автор Архимандрит Серафим Алексиев;
• „ Как да се изповядваме пред свещеника”;
• „ Как да се готвим за Светото Причастие”, автор Иван Николов, издателство” Витезда”;
• „ Чудото на Светото Причастие ” Славянобългарски манастир “Св. Вмчк Георги Зограф”;

www.sveta-gora-zograph.com Света Гора, Атон - в сайта се влиза със стрелката долу, вдясно / братска библиотека - книги за четене в електронен вариант за деца и възрастни;
www.synpress-classic.dveri.bg;
ebooks.ucoz.com, Православна аудио библиотека ;
www.audiobooks.domainbg.com книги за слушане за деца и възрастни;
www.pravoslavieto.com;
www.pravoslaven-sviat.org.

ВНИМАНИЕ!!!
В брошурата се съдържат текстове от Светото Писание! Моля, не я изхвърляйте като непотребна! Предложете я на тези, които имат нужда от нея! С това ще изпълните на дело Христовата заповед за любов и грижа към ближния!
Благодарим Ви!

Прикачен файл:

Прикачен файл:

 
гр. Пловдив, ул. Архимандрит Евлогий 1, тел.: 032 692307 e-mail: verouchenie@sveta-troica-plovdiv.com