Иконопочитание

Св. Богородица в иконописта

от: 16.06.2013

След Бога Православната Църква отдава най-голяма почит на св. Богородица и това съвсем не е случайно. Почитта към нея се основава най-вече на това, че тя е послужила в делото на човешкото спасение, съгласявайки се да стане Майка на Спасителя. Църквата я почита освен заради достойнството й като Майка Божия, така също и заради нейното лично съвършенство и достигната висша степен на святост.

Древни изображения на св. Богородица
Още от древност след изображенията на Спасителя най-често срещани са тези на Неговата Майка – Пречистата Дева Богородица. Тя е била изобразявана както сама – в молитвена поза, с вдигнати нагоре ръце, т.нар. „оранта”, така и заедно с Младенеца Христос. За да бъде ясно, че изображението не е на обикновена жена, а на Божията Майка, към образа се добавяли някои детайли. Например, на най-старото изображение на св. Богородица с Младенеца от катакомбата на св. Присцила (ІІ век), тя е изобразена заедно със старозаветен пророк, който държи в ръка свитък и сочи звездата, изобразена над нея. Изображенията на св. Богородица от първите векове се отличават с малък брой детайли, но с максимална изразителност.
Едва след ІV век, когато настъпва златния век за християнството изкуството на изображението започнало да добива по-голяма изразителност и естетичност. Появили се и се утвърдили множество правила за изобразяване на Спасителя, св. Богородици и светиите, които са в сила и до днес.

Първи икони на св. Богородица
Православното предание приписва първата икона на св. Богородица на св.ап.ев. Лука, който след Петдесетница нарисувал три нейни икони. Достигналите до наше време икони, приписвани на св. Лука – 20 икони в Русия, 21 икони в Св. Гора и 8 икони запазени в Рим, вероятно са нарисувани точно според копията на оригиналите на св. Лука. Св. Предание ни говори и за други древни изображения на св. Дева – напр. иконата „Св. Богородица – Лидийска”, нарисувана по чудесен, неръкотворен начин.

Чудотворни икони на св. Богородица
Всички известни икони на св. Богородица, достигнали до наши дни имат своя история и свързани с нея чудеса. Чудотворните Богородични икони са особено почитани и скъпи за православните християни, защото са свидетелство за несъмнена помощ, дарявана от Божията Майка на онези, които с вяра й се молят.

Една от най-известните чудотворни икони в православния свят е „Св. Богородица – Иерусалимска”, съхранявана в храма „Успение Богородично” при гроба на св. Богородица в Гетсимания. Тя се счита за най-древната икона, реставриран образ по иконата на св. Лука, която беше донесена за поклонение и в България през м. май 2000 година.Сред по-известните чудотворни икони на Божията Майка можем да споменем „Св. Богородица – Акатистна” от манастира Дионисиат, Св. Гора, считана за автентичната икона, участвала в спасяването на Константинопол, пред чийто образ в 627 година бил отслужен първият акатист на св. Богородица. Друга чудотворна икона на Божията майка е „Св. Богородица – Икономиса” от лаврата на св. Атанасий, Св. Гора, която спасила манастира от глад и пожелала да остане вечна негова Икономка. Иконата „Св. Богородица – Иверска”, наречена още Вратарница, по нейно желание е поставена до вратата на Иверския манастир на Св. Гора, за да бъде негова вечна пазителка. Чудотворната икона „Св. Богородица – Троеручица” също има своята история, свързана с едно чудо от VІІІ век – отсичане ръката на св. Йоан Дамаскин и нейното изцеление, в спомен на което към иконата била добавена още една ръка. Тази икона се съхранява в Хилендарския манастир на Света Гора. Една друга икона - „Св. Богородица – Достойно ест”, се свързва с чудото, станало през 982 година в една килия от землището на манастира Пантократор на Света Гора, когато св. Архангел Гавриил се явил на един послушник, за да го научи правилно да възхвалява Божията Майка с „Достойно ест”, което допълнило популярната до тогава Богородична песен „Честнейшую”. Сред чудотворните икони на Св. Богородица трябва да споменем още и „Св. Богородица – Скоропослушница” от манастира Дохиар на Света Гора. Заради нехайното отношение към нея от страна на един монах, който опушвал образа й с факла, тя го наказала със слепота, а по-късно открила, че на всички молещи се пред този неин чудотворен образ тя ще дарява скоро своята милост.

Руски чудотворни икони
Много чудотворни икони на Божията Майка са свързани с историята на Руската православна църква. Ето някои от тях - „Св. Богородица – Казанска”, която спасила Русия по време на Отечествената война (1941-1945) и „Св. Богородица – Владимирска”, която многократно защитавала руската земя от татарските нашествия. В Русия богослужебно се честват над 260 чудотворни Богородични икони.

Български чудотворни Богородични икони
Сред най-почитаните Богородични икони в България са „Св. Богородица – Троеручица, Троянска” от ХVІІ век, донесена от Атон и пожелала да остане в Троянската св. обител. Последното документирано чудо с нея е от 20.05.2001 година, когато в Неделята на Слепия, по време на пеенето на „Ангел вопияше” в храма се разнесло силно благоухание, а по иконата били забелязани капчици миро (вж. повече в Църковен вестник, бр. 12 от 2001 година).

Друга известна чудотворна икона у нас е „Св. Богородица – Бачковска”, от ХІV век, считана за творение на св. ап.ев. Лука.Тази икона била намерена от от две овчарчета в местността "Клувията", а след това с литийно шествие била пренесена от монасите в църквата на храма. По чудесен начин св. Богородица изявила волята си да й бъде отредено място близо до входа на храма, откъдето да вижда кой с какво сърце влиза в храма. Тази икона е най-голямата светиня на Бачковския манастир и веднъж в годината - на втория ден след Великден, с литийно шествие се пренася до мястото, където е намерена - местността "Клувията" над Бачковския манастир.

Сред най-известните чудотворни икони се нарежда и „Св. Богородица Одигитрия – Осеновица” от Рилския манастир, която съдържа освен образа на св. Богородица и в 32 отделни прегради мощи на различни светци. Тя се съхранява в специален проскинитарий в манастирския храм, а на големи празници се изнася с литийно шествие около манастира и пред чудотворния й образ се отслужва молебен.

Освен споменатите по-горе икони, съществуват и други чудотворни образи на Божията Майка. Потенциално всяка Богородична икона може да бъде чудотворна, а за това е нужна само силната вяра на християните.

 
гр. Пловдив, ул. Архимандрит Евлогий 1, тел.: 032 692307 e-mail: verouchenie@sveta-troica-plovdiv.com